Een medische en technologische doorbraak: voor het eerst kan een verlamd persoon zijn vingers via zijn gedachten besturen.

Een elektrodenmouw zet Burkharts gedachten om in signalen naar de spieren. - Ohio State University/Batelle
Een elektrodenmouw zet Burkharts gedachten om in signalen naar de spieren. Foto: Ohio State University/Batelle

Voor het eerst is een verlamd persoon erin geslaagd zijn hand en vingers met zijn gedachten te besturen. De Amerikaan Ian Burkhart kan met een gedachtelezend apparaat zijn hand openen en sluiten, een fles uitschenken en zelfs het computerspel Guitar Hero spelen. Dit resultaat is gepubliceerd in vakblad Nature.

In de afgelopen jaren hebben sommige verlamde mensen al opnieuw leren lopen door via hersenactiviteit de beenspieren elektrisch te stimuleren, terwijl andere zijn getraind om robotarmen via hun gedachten te besturen. Nog nooit had een verlamd persoon echter controle over zijn handen herkregen.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Om dat te veranderen, plaatsten wetenschappers van het Feinstein Institute in New York honderd elektroden in het deel van Burkharts brein dat beweging reguleert. Ze identificeerden het juiste gebied via hersenscans, gemaakt terwijl Burkhart aan bewegen dacht. Het specifieke gedeelte dat de rechterhand bestuurt, vonden ze door tijdens de operatie verschillende plekken elektrisch te stimuleren en te kijken of de hand bewoog.

Algoritme

De wetenschappers ontwikkelden ook een elektrodenmouw die Burkharts armspieren stimuleert. Burkhart leerde de mouw met zijn gedachten te besturen door aan verschillende bewegingen te denken. Een computer registreerde zijn hersenactiviteit tijdens dat denkproces en ontwikkelde op basis daarvan een algoritme, dat bepaalt welk patroon van hersenactiviteit overeenkomt met welke beweging.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: