Zwitserse wetenschappers hebben een contactlens ontwikkeld die in en uit kan zoomen. De zoomfunctie is in te schakelen met een knipper van je ogen. De onderzoekers toonden hun werk tijdens het jaarlijkse congres van de American Association for the Advancement of Science.

Een leuke gadget én handig voor mensen met een visuele beperking: een contact die kan zoomen.<br /> Wikimedia Commons/Etan J. Tal
Een leuke gadget én handig voor mensen met een visuele beperking: een contactlens die kan zoomen.
Wikimedia Commons/Etan J. Tal

De lenzen zijn hard, en een stuk dikker en groter dan een gewone contactlens. De 1,5 millimeter dikke lenzen bedekken, naast de iris, ook een stuk van het oogwit. De lenzen bevatten kleine aluminium spiegeltjes die in een cirkel staan opgesteld. Door het licht via deze spiegels te sturen, kan de lens een beeld met een factor 2,8 vergroten. De zoomfunctie van de lens is aan en uit te schakelen door met het rechter- dan wel linkeroog te knipperen.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Prototype

De contactlenzen bestaan momenteel alleen nog maar als prototype. Ze moeten nog worden getest door menselijke dragers, in plaats van de modelogen waar de onderzoekers tot nog toe mee werkten.

De tijd dat de lens in het menselijk oog kan zitten, is nog beperkt. De lens laat geen lucht door, waardoor geen zuurstof het oogoppervlak bereikt. Door kleine luchtkanaaltjes in de lens te verwerken, hebben de wetenschappers de draagtijd al weten te verlengen. Toch is dat nog niet voldoende om de lens een lange tijd te dragen.

Beperking

Het Zwitserse team is nu volop aan het werk om een variant te maken die wel de markt op kan. De lens zal dan niet alleen als leuke gadget dienen, maar kan mensen helpen met een visuele beperking.

Lees ook: