Ze zijn ooit verboden omdat gedrogeerde toeristen ervan uit het raam zouden springen. Toch lijken paddo’s naast hun hallucinerende werking ook een heilzaam effect te hebben.

Het hallucinogene stofje psilocybine, dat onder andere in paddo’s voorkomt, kan de activiteit van bepaalde neurale netwerken in het brein beïnvloeden. Deze netwerken zijn eerder in verband gebracht met depressie.

Paddenstoelen waar je blij van wordt.

Paddo-enthousiastelingen geloven al langere tijd in de therapeutische eigenschappen van de paddenstoel. Ook hebben eerdere hersenscanonderzoeken laten zien dat psilocybine breinregio’s beïnvloedt die overactief zijn bij mensen met depressie.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Vorig jaar deed Robin Carhart-Harris van het Imperial College London als eerste een klinisch experiment waarin psilocybine werd gebruikt om depressie te behandelen. Na twee sessies van psychotherapie onder invloed hadden alle proefpersonen minder symptomen van depressie. Wel moet gezegd worden dat er maar twaalf proefpersonen aan het experiment meededen en een controlegroep ontbrak.

Het team van Carhart-Harris heeft nu aangetoond dat psilocybine structurele veranderingen aanbrengt in het brein van mensen met depressie. Voor het onderzoek werden louter proefpersonen geselecteerd wier depressie niet door conventionele therapieën kon worden verholpen.

Opnieuw opstarten

Elke proefpersoon kreeg bij aanvang van het experiment een dosis van 10 milligram psilocybine en zeven dagen later een tweede dosis van 25 milligram. Uit hersenscans van beide meetmomenten bleek dat de activiteit van bepaalde hersengebieden afnam na het nemen van de drug. Deze afname was vooral te zien in de amygdala, een hersengebied dat een grote rol speelt bij het verwerken van stress en angst. De proefpersonen meldden verder dat ze zich direct vrolijker voelden, een effect dat tot wel vijf weken duurde.

In het Pocket Science-deel Ruimtetijd vertelt New Scientist-redacteur Yannick Fritschy op welhaast hallucinerende wijze hoe Einstein ruimte en tijd bijeenbracht. €10. Bestel het boek in onze webshop.

‘We hebben voor het eerst duidelijk psilocybine-gerelateerde veranderingen gezien in de hersenen van depressieve mensen die niet op conventionele therapieën reageren’, zegt Carhart-Harris. ‘Bovendien vertelden meerdere van onze proefpersonen dat ze zich na de behandeling als herboren voelden.’

‘Dit is opnieuw bewijs voor het idee dat psilocybine effectief is in het behandelen van hardnekkige depressies’, zegt Paul Morrison van het Kings College London. ‘Verder onderzoek zou aangemoedigd moeten worden binnen de psychiatrie. Sommige patiënten gaan momenteel namelijk door een jarenlang traject van lijden, zonder dat iets voor hen lijkt te werken.’

Ondanks de positieve resultaten raadt Carhart-Harris af om op basis van deze bevindingen psychedelische drugs ter zelfmedicatie te gaan gebruiken.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: