Pinguïns gebruiken hun uitwerpselen om broedplaatsen ijsvrij te maken. Dat rapporteren wetenschappers naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek, waarbij 1,5 miljoen burgers hen een handje hielpen.

Pinguïns kunnen zich goed aanpassen en zoeken als het nodig is een nieuw onderkomen. Bron: Wikimedia Commons
Bron: Wikimedia Commons

Voordat de pinguïns hun eieren leggen, komen ze in een grote groep bijeen op de rotsen waar ze willen broeden. Hun uitwerpselen worden zo op één plek verzameld. Omdat de pinguïnpoep donkerder is dan de omliggende sneeuw, absorberen deze plekken meer zonlicht waardoor het ijs onder en rondom de poep smelt. Zo ontdooien de pinguïns hun broedplaatsen met behulp van hun uitwerpselen.

Penguin Watch

Burgerwetenschappers kwamen tot deze conclusie. De echte onderzoekers, werkzaam aan de universiteit van Oxford, hadden een enorme verzameling van foto’s aangelegd met meer dan 175.000 beelden van het leefgebied van de pinguïns in Antarctica. Zij nodigden burgers uit om een deel van deze foto’s te bekijken, en de foto’s die wat vreemds of verrassends toonden te markeren. Zo konden de onderzoekers gericht op zoek gaan naar nog onbekend pinguïngedrag. Het project kreeg de naam Penguin Watch. Als extra lokkertje voor deelname, beloven de oprichters een reisje naar Antarctica te verloten onder de vrijwilligers.

Eveline Verhulst doet al 18 jaar onderzoek naar geslachtsbepaling bij insecten: ‘Ik was meteen verkocht’
LEES OOK

Eveline Verhulst doet al 18 jaar onderzoek naar geslachtsbepaling bij insecten: ‘Ik was meteen verkocht’

Moleculair bioloog Eveline Verhulst doet baanbrekend onderzoek naar geslachtsbepaling bij de sluipwesp en andere insecten en ...

Vervolg

Het komende jaar zullen er nogmaals 500.000 beelden te bekijken zijn. De camera’s die in het leefgebied staan opgesteld, zullen tijdens het broedseizoen elke minuut een foto maken. ‘We hopen te ontdekken hoe vaak de pinguïns hun jongen voeden en hoe lang ze in de zee doorbrengen om te kunnen eten’, zegt pinguïnonderzoeker Tom Hart in een persverklaring. Het voordeel van het camerasysteem is dat de pinguïns geen GPS-zender hoeven te dragen, zoals in andere onderzoeken, en zodoende niet gestoord zullen zijn in hun natuurlijke gedrag.

Lees ook: