De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte vandaag de namen bekend van de onderzoekers die de NWO/Spinoza-premie 2000 ontvangen. Er zijn ditmaal drie laureaten, die voorjaar 2001 ieder drie miljoen gulden zullen ontvangen.


De drie laureaten zijn:

Prof dr Ewine van Dishoeck, hoogleraar astronomie (in het bijzonder moleculaire astrofysica) aan de Universiteit Leiden.

Prof dr Daan Frenkel, hoofd van de afdeling zachte gecondenseerde materie en leider van de onderzoeksgroep computerfysica bij het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam. Hij is tevens hoogleraar macromoleculaire simulaties aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar computationele fysische chemie een de Universiteit Utrecht.

Prof dr Dirkje Postma, hoogleraar pathofysiologie van de ademhaling en in het bijzonder van Obstructieve Longaandoeningen vanwege het Nederlandse Astma Fonds, aan de Rijksuinversiteit Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen.

De NWO/Spinoza-premie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding die Nederland kent. NWO verleent de premie aan uitnemende onderzoekers die zich kenmerken door een internationaal erkende topkwaliteit en een grote aantrekkingskracht op jonge onderzoekers. Daarmee geven zij een belangrijke impuls aan hun vakgebied en aan Nederland als Kennisland. NWO verwacht dat zij deze stimulerende en richtinggevende rol nog vele jaren zullen voortzetten. De Spinoza-premies worden toegekend op voordracht van de rectores magnifici van de universiteiten, de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, de voorzitter van het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de voorzitters van de NWO-gebiedsbesturen.
De prijs is genoemd naar de filosoof Benedict ofwel Baruch de Spinoza (1632-1677).

Tot de eerdere laureaten van de NWO/Spinoza -premie behoren onder andere de Nobelprijswinnaar prof dr Gerard 't Hooft, sterrenkundige prof dr Edwin van den Heuvel, logicus Johan van Benthem, katalysechemicus prof dr Rutger van Santen, getaltheoreticus prof dr Hendrik Lenstra, natuurkundige prof dr Carlo Beenakker, moleculair-geneticus Jan Hoeijmakers en moleculair-bioloog prof dr Ronald Plasterk.

Erick Vermeulen