Het private ruimtevaartbedrijf SpaceX lanceerde gisteren zijn vijfde missie naar het International Space Station maar de geplande testlanding van de Falcon 9-raket op een boot mislukte.

De Falcon 9 bij de lancering. Foto: NASA/Tony Gray and Kevin O'Connell
Een eerdere lancering van een Falcon 9. Foto: NASA/Tony Gray and Kevin O’Connell

De meeste raketten worden gebouwd voor eenmalig gebruik en vallen in zee zodra hun brandstof verbruikt is. Volgens SpaceX-ceo Elon Musk is dat de belangrijkste oorzaak van de hoge kosten van de ruimtevaart. Hij vergelijkt het met het naar de schroothoop sturen van een vliegtuig na een enkele vlucht.

Om die reden heeft SpaceX geprobeerd de eerste trap van de Falcon 9-raket te laten landen zodat hij opnieuw gebruikt kan worden. Eerder heeft het bedrijf al geëxperimenteerd met zachte landingen op zee en kleinschalige tests uitgevoerd met de Grasshopper-raket, die op land landde.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Na de lancering gisteren van de Falcon 9 vanaf Cape Canaveral, Florida was het de bedoeling dat de raket zou landen op een schip in de zee nabij de kust van Florida. Het zou de eerste keer zijn dat een Falcon 9 op een vast oppervlak zou landen.

No cigar

De raket kwam weliswaar op het schip terecht, maar landde te hard en raakte onherstelbaar beschadigd. ‘Close, but no cigar this time’, twitterde Musk vlak na de landingspoging, die ongeveer tien minuten na de lancering plaatsvond. SpaceX is nu van plan om de data van de vlucht te analyseren en een hernieuwde poging te wagen bij een toekomstige lancering.

Een geslaagde landing zou SpaceX een grote voorsprong opleveren ten opzichte van de concurrentie, omdat het hergebruik van raketten de kosten aanzienlijk zou drukken. Voordat er een tweedehands raket de ruimte ingeschoten wordt, zouden er nog behoorlijk wat tests moeten plaatsvinden.

De concurrentie begint inmiddels ook wakker te worden. Het Franse ruimtevaartcentrum CNES kondigde eerder deze week plannen aan voor de ontwikkeling van eigen technologie voor herbruikbare raketten.

Mars

Voor Musk is de herbruikbare raket slechts één stapje op weg naar zijn hogere doel: het koloniseren van Mars.

Lees ook: