Isabel Beets, moleculair neurobioloog aan de KU Leuven, is donderdagavond uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2016.

Isabel Beets is New Scientist Wetenschapstalent 2016. Foto: Mats van Soolingen
Isabel Beets (rechts) is New Scientist Wetenschapstalent 2016 . Foto: Mats van Soolingen

De prijs, dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, is een initiatief van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Juryvoorzitter Melanie Peters en neuropsycholoog Erik Scherder maakten de winnaar bekend tijdens het evenement New Scientist Live: Brein in Casa 400 in Amsterdam.

Isabel Beets (1986) promoveerde in 2013 aan de KU Leuven op haar onderzoek naar hoe het menselijk brein leert en welke mechanismen daar op moleculair niveau aan ten grondslag liggen. Dit doet ze met behulp van een minuscuul wormpje, C. elegans geheten, dat slechts 302 zenuwcellen heeft. Op het kleine niveau van moleculen lijken de leermechanismen van dit wormpje erg op de mechanismen in het brein van mensen. Beets treedt veelvuldig naar buiten over haar onderzoek. Zo werkte ze mee aan diverse populairwetenschappelijke publicaties en werkte ze mee aan radio- en televisieprogramma’s.

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’
LEES OOK

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’

Met haar boomboor onderzoekt Valerie Trouet woudreuzen en reconstrueert ze wat die allemaal hebben meegemaakt.

Inventiviteit

‘Het onderzoek van Isabel Beets is een mooi voorbeeld van de inventiviteit van jonge wetenschappers’, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘De menselijke hersenen zijn een enorm complex geheel. Het is geweldig dat we hier via zo’n klein wormpje meer inzicht in krijgen.’ Behalve de wetenschappelijke impact van het onderzoek van Beets, roemt Jansen ook de inspanningen van Beets op het vlak van popularisatie. ‘Beets is als geen ander in staat om haar onderzoek op een begrijpelijke manier bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.’

De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jong  wetenschappelijk talent een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Als winnares ontvangt Beets een geldbedrag van 2.500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut, en een trofee. Bovendien krijgt ze de gelegenheid haar onderzoek via de diverse kanalen van New Scientist verder onder de aandacht te brengen.

Publieks- en juryprijs

De publieksstemronde en die van de jury telden beide voor 50 procent mee in de einduitslag. De jury bestond uit voorzitters Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector KU Leuven), aangevuld met Liesbet Geris (voorzitter Jonge Akademie in Vlaanderen), Huib de Jong (rector Hogeschool van Amsterdam) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

De andere vier finalisten waren Bas Borsje (Universiteit Twente), Mariska Kret (Universiteit Leiden), Cynthia Liem (TU Delft) en Pieter Mestdagh (Universiteit Gent).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees meer in ons Dossier Wetenschapstalent