Het Amerikaanse bedrijf Intel investeert meer dan 44 miljoen euro in QuTech, het quantumcomputinglab van de Technische Universiteit Delft en TNO.

Directeuren van Intel bezoeken QuTech in Delft.
Directeuren van Intel bezoeken QuTech in Delft.

Intel is niet het eerste grote bedrijf dat zich mengt in de race om de quantumcomputer: onder meer IBM, Google en Lockhead Martin proberen er één te bouwen. Quantumcomputers zullen namelijk veel sneller kunnen rekenen dan klassieke computers en veel complexere problemen kunnen oplossen. Dat komt omdat een quantumcomputer gebruik maakt van qubits in plaats van ‘gewone’ bits. Een gewone bit kan alleen nul of één zijn, maar een qubit kan ook nul en één tegelijk zijn, in een quantumsuperpositie.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Microsoft

Leo Kouwenhoven, een van de oprichters van QuTech en voornamelijk bekend door zijn vondst van het majoranadeeltje, is blij dat Intel voor een samenwerking met QuTech heeft gekozen: ‘Het is een enorme eer.’ De kans dat het QuTech als eerste zal lukken om een quantumcomputer te ontwikkelen, is zeker aanwezig: niet voor niets koos Microsoft er eerder ook al voor om met QuTech samen te werken.

Intel zal de onderzoekers van QuTech steunen, niet alleen door een financiële bijdrage, maar ook door kennis op het gebied van fabricage, elektronica en architectuur te delen. ‘Onderzoek naar quantumcomputing heeft zich tot nu toe vooral gericht op de ontwikkeling van de qubit, maar om qubits met elkaar te verbinden, te beheren en te meten is zeer sterk gekoelde elektronica nodig. Op dat vlak kunnen wij een bijdrage leveren’, zegt Mike Mayberry, managing director van Intel Labs.

Er zullen ook mensen van Intel in het lab van QuTech komen werken. ‘Via de mensen die bij ons komen werken, bereiken we straks het netwerk van 10.000 mensen die bij Intel zelf werken. De enorme kennis en expertise die ze hebben op het gebied van chips, kunnen wij nu vrij gebruiken’, zegt Kouwenhoven.

New Scientist interviewde Kouwenhoven over de ontwikkeling van de quantumcomputer en ook over de nieuwe samenwerking met Intel. Lees hier alles over in ons oktobernummer, vanaf 24 september in de winkel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: