Emmen- (NL) – Sinds deze week scharrelt er een Cubaans flamingokuiken in het Noorder Dierenpark. Een blijde gebeurtenis want het was al weer vier jaar geleden dat deze flamingosoort in Emmen jongen grootbracht.


Een week geleden kwam het kuiken uit zijn ei. De ouders hebben er samen ongeveer dertig dagen op gebroed. Het zal nog wel even duren voordat de jonge flamingo felroze is. Bij de geboorte is een flamingokuiken helemaal wit. Na een week kleurt hun verenkleed in een onbestemd grijs, dat ze de eerste 3 à vier jaren houden.

De flamingo heeft zijn eerste twaalf weken een rechte snavel. Het kuiken krijgt die tijd een voedzame voedingsvloeistof uit de maag en slokdarm van zijn ouders. De afscheiding is wat voedingswaarde betreft te vergelijken met de melk van zoogdieren en is door carotenoïden (geelrode kleurstof) en bloed helder rood gekleurd. Het jong krijgt de vloeistof meestal als het onder de ouders zit en de kop onder de vleugels uitsteekt. Tegen de tijd dat de snavel krom begint te groeien zeeft de jonge flamingo zijn eigen voedsel uit het water en eet dit op.

In Emmen is nog een Cubaans flamingo-echtpaar aan het broeden. Waarom de afgelopen vier jaar geen Cubaanse flamingo een ei heeft gelegd en nu twee stelletjes tegelijk is niet duidelijk. Het wordt in ieder geval druk in de vogeltuin van het dierenpark, want ook de Europese flamingo’s broeden volop.

Ingrid van Vilsteren