Oxford (GB) – De eerste patiënt met een permanent kunsthart is uit het ziekenhuis ontslagen. Dit biedt hoop voor duizenden mensen met hartfalen, voor wie een transplantatie de beste therapie is.


Onderzoekers werkten meer dan tien jaar aan de pomp, de Jarvik 2000. Het instrument heeft de grootte van een doorsnee batterij in een zaklantaarn en heeft geen kleppen. Het is een elektrische miniatuurpomp en past direct in de linkerhartkamer vanwaar het zuurstofrijk bloed de aorta induwt.

In juni van dit jaar kreeg een 61-jarige man het eerste permanente hart. De patiënt lijdt aan een vergroot hart. Na twee weken was zijn conditie aanzienlijk verbeterd. Zijn symptomen en signalen van hartfalen verdwenen snel. Zes weken later waren zijn hart- en orgaanfuncties ook verbeterd.

De pomp werd al eerder dit jaar gebruikt als overbrugging voor patiënten die op een donorhart wachtten. Het verving toen een ‘hulppomp’ vastgemaakt aan de linkerhartkamer. Het nadeel van deze pomp is dat hij tijdelijk in het lichaam kan blijven en dat er allerlei slangen uit het lichaam steken.

Het eerste succes van de Jarvik 2000 biedt hoopvolle voorruitzichten voor mensen van wie het hart niet sterk genoeg pompt. Op de langere termijn zal de mechanische betrouwbaarheid van de pomp zijn rol voor deze patiënten bepalen. Voor de gelukkige patiënt is het klinisch onderzoek naar deze toepassing goed begonnen

Ingrid van Vilsteren