Robbert Dijkgraaf verruilt zijn functie als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen voor een baan als directeur van het Institute for Advanced Study in het Amerikaanse Princeton. Hij wordt de eerste niet-Engelstalige directeur van het instituut.

Robbert Dijkgraaf. Foto: Henk Thomas
Robbert Dijkgraaf. Foto: Henk Thomas

Dijkgraaf (1960) zal de KNAW in mei 2012 verlaten, na vier jaar presidentschap. In juli 2012 begint hij bij het IAS. Bij dit privaat gefinancierd, multidisciplinair onderzoeksinstituut komt onder meer Dijkgraafs specialiteit, de snaartheorie, aan bod.

‘Voor iemand die in mijn positie verkeert, zijn maar heel weinig functies onweerstaanbaar’, zegt Dijkgraaf over zijn keuze. ‘Het wetenschappelijke aanzien van het instituut, het feit dat mijn onderzoeksgebied er tot ontwikkeling is gekomen en dat veel van mijn leermeesters er werkzaam zijn of waren, de combinatie van onderzoekswerk en bestuurlijke taken, dat alles bij elkaar in een functie, maakt deze kans uniek.’

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

Met de aanstelling van Dijkgraaf komt voor de eerste keer in de ruim tachtigjarige geschiedenis van het IAS een niet-Engelstalige wetenschapper aan het roer van de organisatie te staan. Wel heeft het instituut onderdak geboden aan vele niet-Amerikaanse wetenschappers, zoals natuurkundige Albert Einstein en de wiskundigen Kurt Gödel en John Neumann.

Wie Dijkgraaf opvolgt als directeur van de KNAW is nog niet bekend. De Universiteit van Amsterdam, waar Dijkgraaf werkzaam is als hoogleraar mathematische natuurkunde, hoeft niet op zoek naar vervanging. Dijkgraaf kondigde aan die functie te blijven vervullen.