Dit weekend overleed de beroemde sterrenkundige en wetenschapspopularisator Chriet Titulaer. Als voorbeeld voor de huidige generatie popularisatoren, inclusief de redactie van New Scientist, staan we daarom deze week stil bij zijn spraakmakende publicaties uit het verleden. Vandaag deel 4: Chriets opvattingen over de Japanse informatiemaatschappij.

Japan loopt voor op het gebied van technologische ontwikkelingen. Er is geen land op de wereld dat zoveel investeert in robotica en waar arbeid en technologie zo harmonieus hand in hand gaan.

Download hier het artikel: Het fenomeen Japan (pdf)

Na meerdere bezoeken aan het land, herkende Chriet Titulaer het aandeel dat de Japanse cultuur had op de snel ontwikkelende informatiemaatschappij. Samen met G.P. Sweeney stelde hij een rapport op dat in 1981 in de New Scientist-voorloper Natuur en Techniek verscheen.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

In dit rapport staan de verschillen tussen de Japanse mentaliteit en Europese aanpak centraal. Met een vleugje bewondering voor ‘het fenomeen Japan’ beschrijven Titulaer en Sweeney de invloed van de Japanse mentaliteit op de economische en politieke positie van het land. Tegelijk waarschuwen ze Europa, ‘waar men nog geen toekomstvisie naar voren heeft gebracht die de nieuwe technologie een hoofdrol toebedeelt’. De kwaliteit van Japanse producten ‘zal van Japan ongetwijfeld een wereldmacht maken in het informatietijdperk’, zo voorspellen Titulaer en Sweeney.

De Japanse mentaliteit kunnen we niet zonder meer overnemen, maar Europa zal een eigen antwoord moeten ontwikkelen op de Japanse uitdaging en dreiging, raden Titulaer en Sweeney aan. ‘Eén ding is volstrekt duidelijk’, concluderen de heren, ‘Japan is een totaal andere wereld dan wij gewend zijn.’

Het volledige artikel van Chriet Titulaer over het fenomeen Japan kunt u hier downloaden (pdf).

Chriet Titulaer-week op newscientist.nl

Chriet Titulaer in 1984. Afbeelding: nationaal archief.

Sterrenkundige Chriet Titulaer (1943 – 2017) verwierf zijn faam als wetenschapspopularisator. Op radio, televisie en in gedrukte media bracht hij vele inspirerende verhalen vol ideeën die de wereld zouden veranderen. Voor New Scientist-voorloper Natuur en Techniek schreef hij meerdere artikelen over de spannendste ontwikkelingen. Om zijn inspirerende carrière en grote bijdrage aan de wetenschapspopularisatie te vieren, besteden wij deze week aandacht aan de mooiste verhalen van zijn hand uit ons archief. Morgen: Chriet over het meten van de omtrek van de aarde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: