Hij is drie meter lang, weegt ruim tweeduizend kilo en heeft veel weg van een afgehakt hoofd. Je zou denken dat het geen probleem zou moeten zijn om ’s werelds zwaarste en vreemdste beenvis te identificeren. Toch hebben we het jarenlang bij het verkeerde eind gehad.

De maanvis (Mola mola) staat bij Guinness World Records geregistreerd als zwaarste beenvis ter wereld. Sommige haaien zijn weliswaar groter, maar hun skeletten zijn gemaakt van kraakbeen in plaats van bot.

Foto: Hasama Underwater Park

Het record staat sinds 2002 op naam van een maanvis die in 1996 voor de kust van Japan is gevangen. Na gedetailleerde analyse van foto’s en andere informatie over het exemplaar, blijkt het geen maanvis te zijn, maar een familielid genaamd Mola alexandrini.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Maanvissen zien er buitengewoon eigenaardig uit. Hun lichaam is van de zijkant gezien schijfvormig en extreem smal wanneer je het van voren bekijkt. Waar de meeste vissen een staartvin hebben, zit bij de maanvis een gebogen kwab die zich als roer gedraagt. Ze worden vaak zwaarder dan tweeduizend kilogram en bereiken een lengte van drie meter.

Bijzondere bult

Etsuro Sawai en zijn collega’s van de Hiroshima University in Japan onderzochten de drie bekende Mola soorten: M. mola, M ramsayi en de zeldzame M. tecta die pas in juli is ontdekt. Ze bekeken dertig exemplaren van M. mola en M. ramsayi, en ploegden door documenten over waarnemingen en vangsten van maanvissen tot zo’n vijfhonderd jaar terug.

Toen hij foto’s van de monsterlijke vangst bekeek, realiseerde Sawai zich dat het eigenlijk om een M. alexandrini ging. Op basis van de foto’s durfde Sawai ook te stellen dat deze soort hetzelfde is als M. ramsayi. Omdat de naam M. alexandrini eerst in gebruik is genomen, zou de naam M. ramsayi dus onterecht zijn toegeëigend aan de soort.

Zin in meer dierenfeitjes? Lees dan ‘De kloten van de mus’ van Kees Moeliker. €19,99. Bestel het boek in onze webshop!

In tegenstelling tot de andere twee soorten heeft M. alexandrini/ramsayi een grote zwelling op zijn voorhoofd. Daarnaast heeft hij een kleine bult op zijn kin en een andere vorm staart. Deze specifieke eigenschappen hielpen Sawai om de soort definitief te onderscheiden van M. mola.

Sawai denkt dat het record binnenkort zal worden verbroken. In 2004 is namelijk een maanvisvrouwtje van 3,32 meter lang voor de kust van het Japanse eiland Aji gevangen. Het exemplaar is helaas nooit op de weegschaal gelegd.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: