Los Angeles (VS) – AMD heeft de race naar de gigahertzprocessor, die het in 1999 met concurrent en marktleider Intel inzette, gewonnen. Begin maart presenteerde deze Amerikaanse chipfabrikant een processor met een kloksnelheid van 1000 MHz. Intel volgde snel daarop.


In augustus 1999 bracht AMD een processor uit met een kloksnelheid van 650 MHz. In de serie Athlon-chips – AMD’s tegenhanger van de Pentium III – is AMD sindsdien steeds Intel een slag voor geweest. De strijdendende partijen geven elkaar geen duimbreed toe. Binnen enkele dagen na AMD’s gigaprocessor heeft Intel de eerste 1-gigahertz-Pentium-III-processor gepresenteerd. Intels product lijkt sneller te werken, onder meer door een sneller cache-geheugen, maar zal pas in het derde kwartaal in grote aantallen worden geleverd.
Een processor met een snelheid van een gigahertz is niet nieuw; IBM bracht in 1998 al processoren met zo’n kloksnelheid op de markt, maar die zijn slechts bedoeld voor specifieke toepassingen. De prestigieuze strijd tussen Intel en AMD betreft de consumentenmarkt. Het getal 1000 is voor de consument net zo magisch als het begrip millennium, zodat naar verwachting de eerste pc’s met de supersnelle processoren, met een verkoopprijs van circa vierduizend dollar, als warme broodjes over de toonbank zullen gaan. Wie vooral teksten verwerkt met de computer, kan met oude processoren ruimschoots uit de voeten. Steeds snellere processoren komen vooral van pas bij multimedia op de pc, waaronder videobeelden en spraakverwerking, en zakelijke veeleisende programmatuur.

De volgende mijlpaal, processoren met een kloksnelheid van 10 GHz, verwachten deskundigen in 2011. Is het eind van de wet van Moore in zicht? Die zegt immers dat in de computerindustrie snelheden en capaciteiten elke achttien maanden verdubbelen, en dan kunnen we de 10 GHz-processor al tegen 2006 verwachten.

Erick Vermeulen