De Nederlandse tandheelkundige Daniël Wismeijer heeft als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon op een tandwortelimplantaat geplaatst. Zijn patiënt was Rik Jacobs, ceo van Vertex-Dental, het bedrijf dat de kroon ontwikkelde.

3d-print kroonDe kroon bestaat uit een speciaal voor dit doel ontwikkeld materiaal: micro filled hybrid. Dit is een combinatie van hars en anorganische vulling. Het materiaal is sterk genoeg om veranderende omstandigheden in de mond te weerstaan.

Het voordeel van de 3D-printtechniek is dat de kronen tot op een micrometer nauwkeurig kunnen worden bewerkt. De freestechnieken waarmee de huidige kronen worden gemaakt, zijn een stuk minder nauwkeurig. Bovendien is het zonder digitaal model moeilijk voor tandartsen om de kroon perfect op maat te ontwerpen.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Sneller

De 3D-geprinte kronen kunnen de productiviteit van laboratoria verhogen. De behandeling wordt ook sneller, doordat de tandarts alleen nog maar een scan van het gebit nodig heeft om de kroon op maat te maken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 
Lees verder: