Nasa’s Marsrover Opportunity toonde onlangs aan dat zo’n vier miljard jaar geleden water met een redelijk neutrale zuurgraad op de rode planeet te vinden was. Dat was voor het gratis dagblad Metro aanleiding om het volgende te berichten: ‘Het is definitief: op Mars stroomde ooit heerlijk helder water. Het was voor mensen drinkbaar en kon dienen als bron van leven.’

Marsoppervlak

Metro geeft in het bericht aan zich te baseren op een publicatie in het vakblad Science. Daarin zouden wetenschappers van Nasa beweren dat, als er bacteriën op Mars leefden, die in grote hoeveelheden in het water aanwezig zouden zijn. De onderzoekers beweren inderdaad dat de conditie van het water in die tijd gunstig was voor micro-organismen. Of dat echter in ‘grote hoeveelheden’ was zoals Metro beweert, is nog maar de vraag.

Hoe onderzoekers de mysterieuze levensloop van de paling eindelijk in kaart brachten
LEES OOK

Hoe onderzoekers de mysterieuze levensloop van de paling eindelijk in kaart brachten

Waar worden palingen geboren? En waar gaan ze dood? Dit lijken geen al te ingewikkelde vragen, maar dat zijn ze wel.

Of het water drinkbaar is voor de mens, is eveneens discutabel. Hoewel de onderzoekers in de publicatie in Science en in het persbericht van Nasa niets zeggen over ‘drinkbaar water’, bevestigt planetair-geoloog Raymond Arvidson die is betrokken bij het onderzoek van Nasa, Metro’s conclusie. Zijn collega Jim Bell is iets terughoudender met zijn uitspraken. ‘Het zou drinkbaar kúnnen zijn voor de mens, maar dat is afhankelijk van de bacteriën die mogelijk in het water hebben gezeten.’ Toch blijft Bell sceptisch. ‘Het gaat tenslotte over water dat zo’n drie à vier miljard jaar geleden op de planeet aanwezig was, lang voordat de mens in beeld kwam.’

Over de helderheid van het water doen beide geologen geen uitspraak. Dat is ook niet na te gaan omdat het water al miljarden jaren geleden verdween. De onderzoekers vonden namelijk aanwijzingen voor het redelijk pH-neutrale water in mineraalafzettingen in rotspartijen bij de Endeavour krater op Mars.

Op wat nuanceringen na lijkt Metro het dan toch bij het rechte eind te hebben. Het is allemaal goed mogelijk, maar de onderzoekers kunnen dit niet met honderd procent zekerheid zeggen.

Lees ook: